Hvordan vaske sko?

Hvordan vaske sko?

Kan sko vaskes i vaskemaskinen? Hvilket program vaskes sko på? Blir vaskemaskin ødelagt av å vaske sko? Disse spørsmålene får du svar på her!

Vi vasker tøy jevnlig, men det er kanskje lett å glemme fottøyet. Sko samler opp mye skitt og smuss fra bakken, og sålene suger til seg fotsvette over tid. Ved å vaske skoene dine på riktig måte, så tar du godt vare på dem slik at de varer lengre. Vask av sko er mye enklere enn du tror!

 


Vask av joggesko og tøysko

De aller fleste joggesko og andre tøysko tåler fint vaskemaskin. Her er det viktig å ta en vurdering på om skoene bør vaskes i maskin eller ikke. Er skoene for eksempel laget av skinn, eller har skinndetaljer bør de ikke vaskes i maskin. Skinnsko får du vite mer om senere i artikkelen.

Dersom det er treningssko eller lignende, så kan det være bra for skoene (og deg) med en omgang i maskinen. De fleste vaskemaskiner tåler fint at du vasker sko - men husk å velge et skånsomt program, både for maskinen og skoenes skyld.


Slik bør du vaske sko i vaskemaskinen: 

 1. Aller først bør du fjerne smuss, grus og sand før du legger dem inn i maskinen. Dette gjøres best når skoene er tørre.
 2. Fjern skolissene dersom de også er skitne.
 3. Bruk vaskepose, dette gir skoene en mer skånsom vask. Dette er ikke nødvendig, men om du har en vaskepose tilgjengelig så anbefaler vi at du bruker den.
 4. Velg et kort eller skånsomt program. Legg både sko og lisser inn i maskinen. Ved å velge et program med lav temperatur og færre omdreininger per minutt gir du skoene en mild vask. Høy temperatur kan gjøre at limet mellom lagene løsner.
 5. Bruk et skånsomt vaskemiddel for å redusere slitasje på skoene og for å unngå at vaskemiddelet løser opp lim eller andre festemidler. For eksempel Tøyvask-ark
 6. Legg skoene til tørk på et luftig sted, gjerne ute i skyggen om det er sommer.


*Husk på at skoene kan endre seg etter vask og at du kan miste reklamasjonsretten etter vask i maskin. Dersom du ønsker å være ekstra forsiktig kan du følge tipsene nedenfor:


Joggesko for hånd

Om du har et par joggesko du ikke tør å vaske i maskinen, så er det i alle fall trygt å vaske dem for hånd.

 

Slik vasker du sko for hånd: 

 1. Fjern smuss og skitt fra skoen ved å bruke en gammel oppvaskkost eller lignende.
 2. Bland 0,5 liter lunkent vann og ett Tøyvask-ark i en bøtte.
 3. Ta av skolissene og legg dem i bøtten med vann og vaskemiddel. Skyll av skolissene med rent lunkent vann og heng opp til tørk.
 4. Dypp så en oppvaskbørste eller en klut for en grundig vask.
 5. Tørk av skoene med en fuktig klut og legg dem til tørk på et luftig sted.


Vaske sko av skinn

Har du et par fine skinn- eller lærsko bør disse vaskes for hånd. Skinnsko bør ikke vaskes i vaskemaskin. Slike sko skal vaskes skånsomt og helst uten såpe. Her kan du bruke en ren og fuktig klut for å fjerne flekker og smuss.

Avslutt med skokrem for å bevare glans. For semskede sko finnes det skokrem som bevarer den matte fargen.

Vi håper at disse tipsene er til hjelp! Dersom du har spørsmål kan du sende oss en mail på hello@conceptzero.no