Hvordan fungerer vaskemidler på klærne dine?

Hvordan fungerer vaskemidler på klærne dine?

For å vite hvordan vaskemidlene fungerer så er det fint å vite hva ingrediensene er.

Vaskemidler kombinerer ofte overflateaktive stoffer (som trekker skitt og smuss av stoffene); flere forskjellige enzymer (hvert enzym bryter ned spesifikke typer flekker, som fett eller gress); oksiderende stoffer (som hydrogenperoksid), som fungerer som et blekemiddel, siden konvensjonelle blekemiddel deaktiverer enzymer og kan være skadelig for ulike tekstiler; polymerer (som tynger smuss ned og forhindrer det fra å komme tilbake på stoffet); og skumdempende midler (for å hindre at såpeskum renner over i vaskemaskinen).

Henger du fortsatt med?  

Vaskemidler er en viktig del av manges daglige rutine, men hvordan fungerer de egentlig for å få klærne våre rene? Når vi kaster klærne i vaskemaskinen og tilsetter vaskemiddel, skjer det en rekke kjemiske prosesser som løser opp smuss og flekker, beskytter tekstilene, og forhindrer at fargene falmer. For mange av oss er dette en selvfølge, men ved å forstå hvordan vaskemidler fungerer, kan vi bli mer bevisste på hvordan vi vasker klærne våre på en måte som er skånsom for både klærne og miljøet. I dette innlegget dykker vi ned i de små, men kraftige molekylene som gjør jobben, og gir deg tips til hvordan du kan optimalisere klesvasken for å gjøre en forskjell for miljøet.

Når du vasker klær som er blitt veldig skittne, som for eksempel har store matflekker eller blod på seg, så er det alltid lurt å forbehandle klærne dine med en flekkfjerningsspray som inneholder enzymer. Vi har valg å ikke inkludere enzymer i vaskemiddelet vårt av miljømessige grunner, og for å ta bedre vare på klærne. Klærne dine vil vare lenger om du bruker et skånsomt vaskemiddel, og heller går hardere til verks dersom du har vært uheldig og sølt på plagget ditt. Da slipper du at vaskemiddelet sliter på plagg som ikke trenger kraftig flekkfjerning. 

Temperatur på vannet i vaskesyklusen: 

Visste du at temperaturen på vannet du bruker, kan ha stor innvirkning på hvor effektivt vaskemidlet fjerner flekker og smuss? Mange tror varmt vann alltid er det beste valget, men sannheten er mer nyansert. Å velge riktig temperatur handler ikke bare om å få klærne rene, men også om å spare energi og ta hensyn til miljøet.

Når bør du bruke varmt vann?

Varmt vann (over 60 °C) er ideelt for hvite tekstiler og svært skitne klær. Det hjelper med å drepe bakterier og løse opp fettbaserte flekker som olje og smør. Dette gjør det til et naturlig valg for sengetøy, håndklær og arbeidstøy som trenger en skikkelig rens. Men vær forsiktig! Høye temperaturer kan slite på fargerike eller naturmaterialer (som ull og silke), så sjekk alltid vaskeanvisningene på plagget.

Lunkent vann: En gyllen middelvei

Lunkent vann (30–40 °C) er ofte det beste valget for din daglige vask. Det er skånsomt nok til å bevare farger og plaggets form. Lunkent vann er varmt nok til å aktivere rengjøringsmiddelet i ditt vaskemiddel - noe som gjør at lunkent vann er perfekt til vask av de fleste plaggene i klesskapet ditt! Alt fra jeans til T-skjorter. 

Kaldt vann: Skånsomt og miljøvennlig

Kaldtvannsvask (under 30 °C) er perfekt for delikate plagg og klær som kun trenger en oppfriskning. Heldigvis trenger du ikke å bekymre deg for at ingrediensene i vaskemiddelet ikke aktiveres fra 20 til 30 grader siden moderne vaskemidler er utviklet for å fungere effektivt, selv på kalde temperaturer. Visste du at kaldtvannsvask også er mindre skadelig for fibrene i stoffet og bidrar til å forlenge levetiden på klærne dine?  

Energiforbruk og miljøhensyn

Oppvarming av vann står for opptil 90 % av energiforbruket i en vaskesyklus. Ved å velge lavere temperaturer kan du redusere strømforbruket betydelig uten å ofre rensligheten, spesielt med dagens avanserte vaskemidler. Hvis du ønsker å være ekstra miljøvennlig, se etter produkter med miljøsertifisering, eller prøv vaskemiddelalternativer som fungerer optimalt i kaldt vann.

 

Vi håper at du føler at du vet mer om vaskemiddel og prosessen bak det å vaske klær etter dette innlegget! 

 

Har du spørsmål? Send oss en mail på Hello@conceptzero.no