Forskjellen på Tøyvask-ark og vanlig vaskemiddel

Forskjellen på Tøyvask-ark og vanlig vaskemiddel

Skånsomt for klær, hud, miljøet, og uten unødvendig avfall. De populære Tøyvask-arkene er nye for de fleste, og har definitivt kommet for å bli. Men hvorfor liker vi Tøyvask-ark bedre enn tradisjonelt vaskemiddel?

Tøyvask-arkene våre er utviklet i Oslo og produseres i Sverige. De inneholder plantebaserte ingredienser som er skånsomme mot huden. Når det er sagt, bruker vi også noen av de samme ingrediensene som brukes i tradisjonelt vaskemiddel. Forskjellen ligger i hvordan vi lager Tøyvask-ark; uten tilsatt vann og med luftige ingredienser som gjør produktet lett i vekt og veldig enkelt å bruke.Når vi snakker om hvorfor vi synes Tøyvask-ark er bedre enn annet vaskemiddel må vi skille litt mellom flytende vaskemiddel, pulver og pods. Her har vi laget en liten sammenligning.


Flytende vaskemiddel

70% av alt vaskemiddel som selges i Europa er flytende og kommer i plastflasker. Resultatet er at vi kaster hele 1.9 milliarder plastkanner hvert år fra flytende vaskemiddel. Plasten som brukes i slike plastkanner kan kun resirkuleres 3-4 ganger, noe som gjør at vi konstant må produsere nye plastflasker. Om hele Norge bytter til tøyvask-ark kan vi unngå å kaste nesten 2 milliarder plastflasker hvert år. Det synes vi er veldig kult. I tillegg inneholder de aller fleste typer flytende vaskemiddel 80-95% vann. Det synes vi er helt unødvendig når vi har rent vann hjemme i springen. Derfor har vi laget et vaskemiddel uten tilsatt vann, som løses opp når det kommer i kontakt med vannet i vaskemaskinen. Ganske smart ikke sant?


Pulver

Hva er forskjellen på pulver og flytende vaskemiddel? Vaskemiddel i pulverform inneholder ofte sterke kjemikalier, blekemidler og enzymer som kan være skadelige for miljøet når de skylles ut gjennom avløpet. Disse stoffene kan påvirke vannkvaliteten og økosystemene i vannmiljøet. Gjentagende bruk av vaskemiddel med blekningsmiddel og enzymer vil kunne føre til redusert levetid for klærne dine. Pulvervaskemiddel veier dessuten betydelig mye mer enn konsentrerte alternativer som Tøyvask-ark, faktisk så veier pulver 63% mer.
 

Vaskekapsler

Vaskekapsler eller pods kommer ofte i tykke plastbokser, som gjerne er farget plast. Ikke bare er plasten unødvendig, men sterke fargestoffer i plasten gjør den mer ressurskrevende å resirkulere. De fleste pakker med vaskepods kommer inneholder kun 16 vask i én pakke. Dessuten er prisen ofte det dobbelte sammenlignet med “vanlig” vaskemiddel. Hver kapsel inneholder sterke kjemikalier, i tillegg til syntetiske fargestoffer som er blandet inn for å få deg til å tro at det er mer effektivt.

Til sist er det viktig å nevne den unødvendige ressursbruken knyttet til transport av vaskepasler. Vaskekapsler eller pods er tungvinte å frakte fra A til B. Siden hver kapsel er rund, klumpete og skjør, må man å skape luft mellom hver enkelt kapsel i plastboksen for at de ikke skal sprekke. De kan ikke presses sammen i en pappeske, slik som Tøyvask-ark. Dette betyr at man må kjøre flere runder med transport for færre vask, som igjen gir et unødvendig høyt klimaavtrykk på grunn av økt energibruk.